Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...
Marsdiep
Hole - 9

Het Marsdiep is het zeegat tussen Texel en de vaste wal van Noord Holland.

Bij de Allerheiligenvloed brak de Noordzee in 1170 de duinenrij tussen Huisduinen en Texel. Texel is sindsdien een eiland. Landgenoten aan de overkant noemt men hier overkanters. Landgenoten van de overkant noemen óns overkanters. Zo gaat dat.

Vooral overkanters (de eerste variëteit) zien de waterhindernis bij hole 9 vaak als het Marsdiep: het laatste gevaarvolle zeegat voor de veilige wal is bereikt.

Drive
Vanaf de tee een moeilijke drive voor de heren vanwege de heuvel aan de rechterzijde. Tee de bal wat hoger op als u toch besluit vanaf de rechterkant te slaan. Het is evenwel beter de drive vanaf de linkerzijde te slaan; zeker met tegenwind kunt u de bal dan mooi laag spelen. De linkerkant van de gehele hole is een laterale waterhindernis, dus sla uw drive van het water af, aan de rechterkant van de fairway is alle ruimte.
Approach
In twee of in drie slagen naar de green, that’s the question. Een goede drive geeft u de mogelijkheid in twee slagen de green te halen. Vanaf de tee is een driver dan uw enige optie, waarna de approach met een ijzer naar de green. Voor de gemiddelde handicapspeler is een approach met een metalwood te moeilijk. Een metalwood gaat te laag en zal hoogstwaarschijnlijk te veel doorrollen. Speel in dat geval de bal voor het water en chip naar de green met natuurlijk een hoog ijzer!
Green
Als u de bal oplegt, plaatst u deze dan in het open stuk fairway aan de rechterkant, hierdoor zet u automatisch de bunkers aan de linkerzijde van de green buiten spel. Het spel op en rond de green is vlak, het enige waar u rekening mee kan houden is dat de green vanaf de fairway gezien uphill is met een extra dal aan de rechtervoorzijde.
Tip:
Rechts is veilig, maar de Tigerlijn is tussen water en heuvels. De diepe greenside bunkers maken de approach dan wel lastig en de hele oppervlakte van de green is niet te gebruiken.
Marsdiep

Een hooker uit Vlaardingerbroek
betreurde beteuterd haar hook
toen ze in 't Marsdiep haar lot niet ontliep:
Eén strafslag en d'r balletje zoek.

Jan Heemskerk
Par
4
Stroke index
2
Wit
376
Geel
370
Blauw
317
Rood
312
Oranje
271
Pinpositie:
De Krim
De Krim — Hart voor Texel