Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...
De Cock
Hole - 1

De eerste hole, eerste kennismaking met de golfcourse.

De naam De Cock past daar goed bij. Nicolaas de Cock was een Antwerpse reder, die wel mogelijkheden zag in de kale kwelders van de noordkop van Texel, bekend als Eierland (naar de eieren die arme Texelaars er raapten). Hij zette de drooglegging van polder Eierland in 1835 in gang en werd later voor zijn verdiensten beloond toen het dorpje Nieuwdorp zijn naam kreeg: De Cocksdorp. De Texelse Golfbaan mag als voorlopig hoogtepunt in zijn schepping gelden.

De hole maakt een bedrieglijk simpele indruk, maar blijkt vooral met druistige wind zowel aan stuur- als aan bakboord gevaarlijk. Bij de green liggen een paar gemene potbunkertjes.

Drive
De teebox van de heren is uitgerekend aan de rechterkant van de fairway en vanaf die kant wordt ook de green aangespeeld. De dames teebox ligt centraal op de fairway. De heersende windrichting is van links naar rechts over de fairway. Aangezien de slice de meest voorkomende fout op de bal is, zullen vooral de heren goed moeten opletten bij het innemen van de beginstand en bij het oplijnen. Speel de drive het liefst op de linkerkant van de fairway waardoor je de bunkers aan de rechterkant van de green niet hoeft te overbruggen. Is je approach te kort, dan ligt de bal op de voorgreen en niet in één van de bunkers. De vrij ondiepe bunker links van de green ligt redelijk buitenspel. De ideale stok om mee af te slaan is voor de heren hcp 54-36 een metalwood 5 of een ijzer 5 en voor de heren hcp 36 of lager varieert dit van een ijzer 3 tot een driver. Voor de dames ongeacht de handicap is dit een metalwood om voor de approach de green te kunnen halen. Maar durf uw drive te slaan, de fairway is er breed genoeg voor!
Approach
Vanaf de rechterkant fairway is de approach naar de green moeilijk door de greenside bunkers aan de rechterkant. Zeker sinds er een plaggenbunker ligt die dieper en steiler is dan de overige bunkers. De meest ideale schot vanuit deze positie zou een bal van links naar rechts zijn, maar dat is te moeilijk voor velen. Het minst riskante schot vanaf de rechterkant is naar de voorgreen. Speel de bal niet naar de vlag want er is te weinig landingsgebied tussen vlag en bunkers en vanaf de vlag zal de bal altijd doorrollen naar de dennen achter de green. Met de approach vanaf de linkerkant of het centrum van de fairway moet u een goede stok kiezen, want de voorgreen is vaak vrij hard, dus houdt rekening met het doorrollen. Kijk natuurlijk wel of vlag voor- of achterop de green staat.
Green
Tip:
Recht door het midden is hier de verstandige slag. Drie bunkers bij de green komen pas laat in zicht.
De Cock

De Belg Nic. de Cock zag verbolgen
hoe golven het land hier verzwolgen
en maakte het droog.
Zag zijn geestesoog
al de course die wij nu gaan volgen?

Jan Heemskerk
Par
4
Stroke index
12
Wit
309
Geel
303
Blauw
258
Rood
254
Oranje
231
Pinpositie:
De Krim
De Krim — Hart voor Texel