Golfbaan De Texelse is weer open! Bekijk hier het protocol veilig sporten. Graag vooraf online reserveren.

Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

‘Golfen is surrogaat’, maar Peter Witte slaat wel toe

4 maart 2019

De maandbeker maart, ter introductie van nieuwe leden, wordt gespeeld en op deze wedstrijd komen welgeteld twee nieuwe leden af, eigenlijk anderhalf, want greenkeeper Peter Witte kent de golfbaan als geen ander en is bij de leden natuurlijk alom bekend. Witte, geen familie van die twee andere Wittes, Paul en Hans, is eigenlijk sinds november lid, maar loopt vandaag zijn eerste wedstrijd. ‘Helaas niet qualifying’, zegt hij er snel bij, want hij wil kaarten lopen en handicap 54 zal dan rap verleden tijd zijn. ‘Vroeger voetbalde ik en was ik hardloper, marathons lopen was mijn hobby, maar omdat mijn kuiten ‘steeds volschoten’ moest ik daar mee stoppen. Golfen is een surrogaat, maar ik vind het wel een grappig spelletje’, aldus de inwoner van Den Burg. Peter, 54 jaar, denkt dat hij nu wel anders naar de baan kijkt. ‘Als greenkeeper rijd je honderd keer over baan, maar als je nu je bal loopt te zoeken, zie je toch weer andere dingen en als ik een hole op de green moet verplaatsen, doe ik dat toch meer met de blik van een golfer.’

En dan die andere nieuweling; Buitenlid Roelf Jan Takens, 70 jaar oud en spelend vanaf handicap 29,7. Takens, ondermeer docent psychotherapie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is na zijn pensionering vijf jaar geleden gaan golfen. De Abcoudenaar werd lid van de plaatselijke golfclub Olympus, maar zal daar nu nog sporadisch te zien zijn. ‘Mijn vrouw kwam van jongs af aan met vakanties al regelmatig op Texel en zo ben ik ook met het eiland in aanraking gekomen. We hebben nu sinds een aantal jaar een huisje op bugalowpark ’t Hoogelandt bij De Koog en we zullen nu hier vaker zijn’. Spijt dat hij pas op later leeftijd is gaan golfen heeft hij niet. ‘Ik ben pas na mijn pensionering gaan golfen, omdat het zoveel tijd kost en ik wist dat ik het leuk zou gaan vinden’. Zijn vrouw golft ook, maar is geen lid geworden van De Texelse. Wedstrijden en toernooien zijn niet zo aan haar besteed. Ze heeft wel een jaarkaart voor Olympus.

En hoe deden die nieuwelingen het dan wel? Roelf Jan had wellicht last van het onstuimige weer (regen en flinke wind) en komt over de 9 holes kleine baan, negen holes grote baan, binnen met 22 stableford punten, maar Peter toont zijn aspiraties en slaat het dubbele aantal punten bij elkaar, genoeg voor een ferme eerste plaats in categorie 3. Hans van Maldegem speelt in zijn buffer en wordt met 35 punten netjes tweede en Leo Reitsma legt beslag op plek drie met 32 stablefords.

In categorie 2 vinden we op de derde plaats Joel Ben Shachar terug, ook met 32 punten. Een puntje meer heeft Hans de Leeuw, maar uitblinker van de dag in categorie 2 is Jan Winnubst met 37 punten.

Antoine Kersten, natuurlijk uitkomend in de hoogste divisie, slaat 35 punten bij elkaar. Mike Bosma, zeer constant spelend, en Vernon Hughes teruggekeerd uit Wales, scoren beiden 37 punten. Helaas voor Bosma junior speelt Vernon de grote baan beter en wordt dus eerste.

Overige verrichtingen:

Longest Dames: Niet geslagen

Longest Heren: Mike Bosma

Neary Dames: Gerdi Reijers

Neary Heren: Jos Bosma

De Krim
De Krim — Meer texels