Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Golfgeschiedenis op De Texelse

9 augustus 2022

Het was weer ouderwets gezellig op het zonovergoten terras van de Texelse golfclub na afloop van de zeer goed bezochte maandbeker van de maand augustus, gesponsord door Aannemingsbedrijf Johansson. Nils en Linda Johansson werden onder luidkeels gegil en gejoel bedankt voor de door hen ter beschikking gestelde alcoholische trofeeën. De meeste spelers en speelsters likten hun wonden maar niet Remco Boumans, Remkje Visser en Jimmy Vlaming. Zij betraden - niet voor de eerste keer overigens en dus waarschijnlijk ook niet voor de laatste keer - het hoogste podium en namen met zichtbare blijdschap de hen toebedeelde prijzen uit handen van wedstrijdvoorzitter Arnold Boomstra in ontvangst. Niet onvermeld mag overigens blijven dat Arnold zich voor de gelegenheid met veel gevoel voor stijl en de nieuwe klimatologische omstandigheden op Texel in een prachtige tropische outfit had gestoken.

Tot zover de normale gang van zaken.

Nu snel naar het verhaal van de dag en dat betreft onze golfprofessional-in-opleiding Jarne Hemmen. Deze o zo aardige jongeman die enige gelijkenissen vertoond met Harry Potter haalt op hole 12 – let wel, een par 3 van meer dan 160 meter – zijn Nimbus 2000, in dit geval een pitching wedge tevoorschijn, kijkt nog eens goed door zijn grote goudgerande brillenglazen naar de positie van de vlag, doorloopt nog één keer zijn swing-routine en stuurt zijn bal vervolgens met een hoge mate van precisie het Texelse luchtruim in, de bal stuit een keer op de green, raakt de vlaggenstok en de zwaartekracht doet de rest; de bal daalt diep af tot op de bodem van de cup en blijft onzichtbaar voor Jarne en zijn flight-genoten onder de grond liggen.

Op de green aangekomen zoeken ze een tijdje op en rond de green totdat de cup aan een nadere inspectie wordt onderworpen en het duidelijk wordt dat er die dag golfgeschiedenis is geschreven. Jarne Hemmen is tot zover bekend de eerste Homo Sapiens van de ondersoort Golfensis die een hole-in-one op hole 12 van de Texelse golfclub heeft geslagen. Zijn vreugde slaat echter snel om in paniek en twijfel. Hij is golfprofessional-in-opleiding, doet mee buiten mededinging. Telt dat ding eigenlijk wel, en als ie telt, hoe betaal ik die champagne in het clubhuis dan van mijn krappe studiebeurs? Krijg ik misschien een auto van meneer Johansson? Misschien wel de auto van meneer Johansson zelf? Of misschien bouwt hij een klein huis voor mij op Texel? Dat zou de financiële pijn behoorlijk verlichten. Hij weet het allemaal niet meer, raakt volledig van slag en maakt pardoes een 9 op de volgende hole.

Eenmaal aangekomen in het clubhuis krijgt zijn blijdschap gelukkig weer de overhand nadat volgens klassiek Texels gebruik tijdens een korte Ekklèsia op de heuvel Pnyx (lees: volksvergadering op de Hoge Berg maar vooruit voor deze ene keer op het terras van de Texelse golfclub) de hole-in-one wordt goedgekeurd en ons aller clubmoeder Anita Hiemstra hem kan melden dat zij er persoonlijk voor zal zorgen dat een persoonlijk faillissement van onze zo geliefde golfprofessional-in-opleiding ten koste van alles zal worden afgewend. Sport is pure emotie zo blijkt maar weer eens en het zijn dit soort gebeurtenissen en verhalen die het zo mooi maken. De omhaal van van Basten. De zweefduik van van Persie, de penalty van Panenka, ze staan allemaal in ons geheugen gegrift en nu dus ook de hole-in-one op hole 12 van Jarne Hemmen!!!!!!

Reinier Schwietert

V.l.n.r.: Jimmy Vlaming, Remkje Visser en Remco Boumans

Blij en tevreden en wellicht ook nog steeds een beetje beduusd, Jarne Hemmen

Arnold Boomstra

 

De Krim
De Krim — Hart voor Texel