Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Goudhaantjesinvasie

31 oktober 2019

Zondag, 13 oktober 2019, 10.15 uur. Onderweg naar een verjaarsvisite in Oudeschild, parkeer ik mijn auto nabij een woning aan de Loodssingel. Voor deze woning staat een redelijk grote boom met nog behoorlijk wat blad. Nog voor ik uitgestapt ben, zie ik behoorlijk wat beweging tussen de bladeren.

Meteen denk ik aan het Goudhaantje (Regulus regulus). Als ik uitstap, wordt mijn vermoeden bewaarheid. Tussen de bladeren zie ik zeker 10 zeer beweeglijke Goudhaantjes, op zoek naar voedsel.

De dag erop zie ik tijdens mijn golfrondje op de 1e 9 van de Texelse in enkele Sparren nabij de afslag van hole 2 ook meerdere van deze zeer aandoenlijke vogeltjes.

Op dinsdag, 15 oktober, in de ochtenduren, word ik gebeld door Anita Hiemstra, manager van onze golfbaan. Ze belt namens onze golfpro Jan van Wijk, die nabij de driving range een heel klein vogeltje heeft gevonden, vermoedelijk met een gebroken pootje en Jan was er al mee onderweg naar Ecomare, het opvanginstituut van zeehonden, maar ook voor vogels. Goede zaak dus! Later die dag worden nabij de driving range en het clubhuis ook nog enkele dode vogeltjes gevonden. Het blijkt ook weer om Goudhaantjes te gaan. 

ik heb Anita en Jan medegedeeld dat er momenteel kennelijk een grote trek van deze vogeltjes is. Vanuit Noord-Scandinavie vliegen ze zuid-west langs de kust van Noorwegen, Denemarken en Nederland, richting West- en Zuid-Europa.

Nagenoeg uitgeput worden de Waddeneilanden dan vaak overspoeld met deze kleinste zangvogels van Europa.

Van snavel tot staart heeft het een lengte van ongeveer 8,5 cm en het gewicht bedraagt vaak niet meer dan 5 gram.

Het vogeltje is mosgroen van kleur, met een opvallend gele kruinstreep met zwarte bijbanen. Ook het zwarte kraaloog is opvallend.

Bijgaande foto's zijn gemaakt door diverse golfers op golfbaan de Texelse.

Louw Nijhuis.

De Krim
De Krim — Meer texels