Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Heren 1 van golfclub De Texelse maakt verwachtingen waar

10 mei 2018

Het team Heren 1 van golfclub De Texelse heeft haar plek in de tweede klasse van de NGF-competitie behouden en daarmee haar doelstelling voor 2018 gehaald. Maar het is zondag uitermate spannend want het is ‘er op of er onder’. Geen sinecure, omdat het team in deze competitie voor de tweede keer op rij door blessureleed 3 spelers moet missen.

De Texelse speelt onder zomerse omstandigheden op Golfbaan Westwoud tegen Heemskerkse 1. Aan het begin van deze laatste ronde is de Texelse een van de drie degradatiekandidaten en Heemskerkse 1 is al veilig. De foursomeronde start met het duo Jordy Schuijl en Hugo Groothuis. De jonge Texelaars beginnen goed tegen twee sterke Heemskerkers. Alles lijkt te kloppen en ze blijven lang op voorsprong, maar een wedstrijd gaat over 18 holes en het wordt “een dubbeltje op zijn kant”. Twee gemiste korte puts en de wedstrijd wordt met 2 om 1 in het voordeel van de Heemskerkse beslist. Een teleurstelling voor het hard werkende jonge koppel.

Herbert de Geer en Mike van der Haas lopen al snel een achterstand op van 4 down op, maar geven niet op. In de tweede helft van de partij komen ze terug tot 1 down. De spanning stijgt en de partij moet op de laatste hole beslist worden. Helaas, ook de 18-de wordt verloren; 2 down.

De hoop op punten is dus gevestigd op captain Antoine Kersten en Kevin van Zuilenkom. De achterstand van Texelse 1 legt druk op het tweetal, maar ze spelen solide en trekken zich nergens wat van aan. Dit resulteert al snel in een voorsprong die langzaam groter wordt. De tegenstander krijgt geen grip op de partij en het Texelse duo haalt, na met een 6/4 overwinning twee belangrijke punten binnen. Tussenstand na de foursomes: 2-4 en degradatie hangt als het zwaard van Damocles boven Texel 1.

Captain Kersten heeft duidelijk geen zin in overgave. Een spreekwoordelijke ‘donderspeech in de kleedkamer’ volgt; de kinnen moeten “omhoog” en met de opdracht “maak een vuist van je gezicht” gaan de zes teamgenoten een voor een de baan in voor de single partijen over 18 holes. Schuijl start tegen een Heemskerker met handicap 0 en dan is winst bepaald niet vanzelfsprekend. Hopen is het enige wat realistisch is. Jordy bied goed tegenstand en de tegenstander krijgt de partij zeker niet cadeau, maar het krachtsverschil is gewoon te groot en Schuil verliest met 4 om 3.

Als tweede single gaat Kersten vastberaden de baan in. Alleen de eerste hole wordt gelijk gespeeld. Kennelijk een opwarmer, want daarna wordt hole na hole gewonnen. Op hole 5 wordt een eenvoudige par van de opponent afgeserveerd met een birdie en halverwege de partij staat Kersten comfortabel 7-up. De moed is de tegenstander kennelijk in de schoenen gezakt, kan een vervolg niet meer opbrengen en geeft de partij op.

De 14-jarige Groothuis is in vorm. Vorige week wint hij zondag zijn single voor Heren 1 met gemak en de volgende dag ook nog een grote landelijke jeugdwedstrijd in Nijmegen. Maar nu moeten punten in Westwoud worden gehaald. Zijn korte spel is weergaloos en daarmee zet hij de tegenstander stap voor stap op een groter wordende achterstand om op hole 14 met 5 om 4 opnieuw gemakkelijk te winnen.

Invaller Mike van der Haas is opgetrommeld om het team voor de laatste wedstrijd te versterken. Zijn trainingsachterstand weerhoud hem er niet van mee te doen. Hij heeft zijn swing nog duidelijk te pakken. Alhoewel hij verliest met 3 om 2 verliest, biedt hij goed weerstand. Dit betekent dat de laatste twee partijen gewonnen moeten worden. Er mag geen punt meer verloren gaan. De partijen van Van Zuilenkom en De Geer zijn nog volop bezig als zij horen wat de tussenstand is en dus weten hoe de vlag er voor staat. Van Zuilekom staat lang 1 up en is dus nog lang niet zeker van de zege. Gelukkig laat hij zich niet van de wijs brengen en langzaam vergroot hij zijn voorsprong en wint knap met 5 om 4. Nu weet De Geer wat hem te doen staat; het is de cruciale partij, hij moet winnen om Texel 1 te behoeden voor degradatie. De stand blijft net als bij Van Zuilekom lang op 1 up balanceren en kan dus ook nog alle kanten op. Inmiddels is publiek toegestroomd en ook het team van gastclub Westwoud kijkt belangstellend toe. Zij weten dat overallwinst voor De Texelse degradatie voor het Westfriese team betekent. Door een foute slag van de tegenstander op hole 14 komt De Geer 2 up. Mazzel of wordt de druk bij de tegenstander te groot? We zullen het nooit weten. Op hole zestien (een par 3) kan de beslissing vallen. Alhoewel…..De Geer slaat zijn bal in een bunker, maar de tegenstander ligt niet op de green en heeft een extra slag nodig om daar te komen. Dat is onder die omstandigheden “prettig”. Maar de druk ligt bij De Geer. Met een fantastische slag uit de bunker legt De Geer zijn bal vlak naast de vlag. De juiste slag op het juiste moment! Dit kan niet meer stuk voor De Texelse. Maar de put voor par moet er nog in. En dat lukt. 10-8 voor De Texelse! En de overalldoelstelling op de laatste dag, bijna op de laatste green en laatste slag gehaald.

De Krim
De Krim — Meer texels