Golfbaan De Texelse is weer open! Bekijk hier het protocol veilig sporten. Graag vooraf online reserveren.

Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

IJSVOGEL GESIGNALEERD OP DE GOLFBAAN

30 april 2018

De laatste tijd wordt met enige regelmaat bij hole 10 een IJsvogel gesignaleerd en dat is best wel bijzonder! De IJsvogel behoort tot de familie Alcedinidae, waartoe een honderdtal ijsvogelsoorten behoort. In Nederland komt slechts een soort voor, de Europese IJsvogel (Alcedo Atthis).

Wanneer weet je, of je een IJsvogel hebt gezien?

Vooral door de felblauwe kleur op de rug, met in het midden daarvan een lichtblauwe, bijna fluorescerende streep die opvalt in zonlicht en tijdens de vlucht. Hieraan heeft de IJsvogel de bijnaam ‘vliegende edelsteen’ te danken. De borst is oranje tot roestbruin. Kop en spitse snavel zijn in verhouding tot het lichaam vrij groot. Het diertje is ongeveer 16 centimeter groot en weegt circa veertig gram.

Vaak zie je een blauwe flits en hoor je een fluitende roep en zie je een meter of 20 voor je uit ineens vanaf een uitkijkpunt over het water ‘iets blauws’ van je af vliegen. De vlucht is snel rechtlijnig en meestal vlak boven het wateroppervlak.

De IJsvogel is een waterminnende vogel en nogal schuw, hij laat zich weinig zien. Ze komen voor bij langzaam stromende beken, maar ook bij stilstaande, visrijke wateren, zoals op onze golfbaan. Ze duiken bij voorkeur naar visjes, maar ook naar waterinsecten.

Ze stellen prijs op enkele bomen of struiken langs de oever en vaak zitten ze op een laaghangende tak boven het water naar visjes te loeren.

Voordat hij naar een prooi in het water duikt, “bidt” hij even boven het water. Heeft de ijsvogel beet dan slaat hij het visje dood tegen de tak waarop hij zit. De prooi wordt in zijn geheel, kop eerst, doorgeslikt.

Dus geef je ogen en oren de kost en met een beetje geluk zie je deze fantastische vogel, een van de mooiste in het wild levende vogels van Nederland ‘gewoon’ op onze mooie golfbaan!

Louw Nijhuis

De Krim
De Krim — Meer texels