Golfbaan De Texelse is open! Bekijk hier het protocol veilig sporten. Graag vooraf online reserveren.

Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Nieuw Handicapsysteem 2021

1 november 2019

Op 1 januari 2021 wordt in Nederland het nieuwe wereldhandicapsysteem (WHS) ingevoerd. Wat er gaat er voor jou als golfer veranderen en hoe wordt je nieuwe handicap berekend? Op GOLF.NL staat de uitleg, maar omdat wellicht niet iedereen dat leest bij deze het artikel. Met dank dus aan GOLF.NL.

Van zes systemen naar één

De golfregels zijn overal ter wereld hetzelfde, maar er zijn zes verschillende handicapsystemen om de handicap en speelsterkte van golfers te bepalen. Om golfers van verschillende niveaus uit alle landen met elkaar te kunnen laten spelen, en op elke baan ter wereld handicaps met elkaar te kunnen vergelijken, is er een initiatief gestart om wereldwijd één systeem te gebruiken, het World Handicap System (WHS). Dankzij dit handicapsysteem hoef je in het buitenland nooit meer uit te leggen hoe jouw handicap tot stand is gekomen, en weet je ook precies hoe dat in andere landen gebeurt. 

Vanaf 1 januari 2021 

In sommige EGA-landen wordt het WHS al op 1 januari 2020 ingevoerd, maar in Nederland een jaar later, op 1 januari 2021. Tot die tijd geldt nog het EGA Handicap Systeem waarmee nu gewerkt wordt (het systeem van de Europese Golf Associatie). Omdat de details van het WHS pas in het najaar van 2019 bekend worden, geeft dat weinig tijd om per 1 januari 2020 over te gaan op het nieuwe systeem. Met het uitstel van een jaar krijgen clubs meer tijd om het systeem door te voeren. 

Hoe werkt het nieuwe systeem?

In het nieuwe systeem wordt een handicap gebaseerd op de laatste 20 qualifying ronden van een speler. Het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes bepaalt je handicap. Hier wordt een vaste formule voor gebruikt. Op 1 januari 2021 wordt je nieuw handicap berekend op basis van de scores die je tot die tijd hebt ingeleverd.

Golfers worden aangemoedigd om zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen om zo goed mogelijk een handicap te bepalen. Als er maar 8 scores beschikbaar zijn van een speler, dan wordt de World Handicap Index bepaald op basis van die 8 scores. Heeft een golfer minder dan 8 scores, bijvoorbeeld 3, dan wordt de World Handicap Index berekend op basis van die 3 scores.

Als een golfer nog helemaal geen qualifying ronden heeft gespeeld, dan wordt zijn EGA-handicap op 1 januari 2021 ook zijn of haar World Handicap Index. Nieuwe spelers krijgen na één qualifying ronde een handicap. De maximale handicap voor vrouwen en mannen blijft 54 en handicaps verlopen niet na een bepaalde periode van inactiviteit.

Wat gebeurt er met het stablefordsysteem?

Met de invoering van het World Handicap System verandert de manier waarop een handicap van een golfer wordt berekend. Je handicap wordt in de toekomst niet meer op basis van Stablefordpunten berekend. Stableford blijft wel bestaan als spelvorm, maar wordt dus niet meer gebruikt voor je handicap. Misschien vraag je je nu af: wat schrijf ik op mijn scorekaart? Je handicap wordt gebaseerd op je brutoscore, dus op het aantal slagen dat je nodig hebt gehad voor een hole, maar hier zit wel een maximum aan om snel spel te bevorderen. Deze 'maximum score' is een netto-double bogey (de eerste score die met jouw handicap geen Stablefordpunten meer zou hebben opgeleverd). 

Voorbeeld: je hebt handicap 23 en je krijgt bij 18 holes 24 slagen mee. Je speelt een par-4 met stroke-index 12; met jouw playing handicap krijg je op deze hole 1 slag extra. Je speelt dus op deze hole een netto-par bij 5 slagen. Bij 7 slagen heb je een netto-double bogey en dat is je maximum score op die hole. Die noteer je. Je zet geen streep meer in je scorekaart. Als je twee slagen mee krijgt, is je netto-double bogey een 8, enzovoort.  

Wat blijft hetzelfde?

Spelers zullen straks bij een qualifying ronde of wedstrijd met een playing handicap spelen en "slagen meekrijgen", net als nu. En die playing handicap zal te vinden zijn op de handicapslagentabel van de baan waar je speelt, net als nu.

Wat ook niet verandert is dat de moeilijkheidsgraad van de verschillende tees van een golfbaan via course rating wordt vastgesteld. Uiteindelijk volgen hieruit de verschillende handicapslagentabellen. Met de invoering van het WHS wordt ook overal hetzelfde systeem gebruikt om de moeilijkheidsgraad van álle golfbanen in de wereld te bepalen. In Nederland wordt al sinds 1998 met dit Course Rating System gewerkt.

De USGA en R&A zijn de toezichthouders van het WHS, maar de bestaande autoriteiten blijven verantwoordelijk voor de handicapadministratie. In Nederland zijn vanaf 2021 net als nu de golfclubs de handicapautoriteit. 

Scores invoeren met de app GOLF.NL

Spelers zullen straks, net als nu, scores invoeren via de app GOLF.NL of via de website of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend. Het zal na 2021 nog steeds niet mogelijk zijn om scorekaarten gespeeld in het buitenland in te voeren in de app. Wat ook niet verandert is de mogelijkheid om 9-holes qualifying ronden te spelen. Wat ook hetzelfde blijft, is dat de WHS-golfhandicap de potentiële speelsterkte van een golfer weergeeft, zoals de EGA-handicap dat ook doet. Het is nu en in de toekomst heel normaal dat golfers geregeld niet hun handicap spelen. Wat ook niet verandert is dit principe: hoe meer qualifying ronden en wedstrijden je speelt, hoe reëler je handicap is.

De brandende vraag voor veel golfers is natuurlijk 'Gaat mijn handicap met het nieuwe systeem omhoog of omlaag?' Wat het effect op je handicap is met het nieuwe systeem is lastig te voorspellen en verschilt per golfer. In de komende maanden worden meer details bekend van het World Handicap System, dus houd GOLF.NL in de gaten. 

De Krim
De Krim — Meer texels