Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

NIEUWSBRIEF – Wedstrijdcommissie, Deel 2

17 december 2018

Vanaf 1 januari 2019 gaan de nieuwe golfregels wereldwijd in. We hebben onderstaand de 25 belangrijkste regels samengevat, om u zo goed mogelijk via deze nieuwsbrief te informeren.  Verder vindt u de regelwijzigingen uitgebreid op www.golf.nl/regels.

De regelautoriteiten USGA en R&A hebben de regels gemoderniseerd. 

 1. Droppen vanaf kniehoogte (niet van schouderhoogte).
 2. De dropzone mag je meten met de langste club in je tas (maar het mag niet je putter zijn).
 3. Je moet droppen in de dropzone (de bal moet landen in de zone) en je moet spelen vanuit de dropzone.
 4. Als je in een rechte lijn naar achteren dropt, mag je de bal niet dichter bij de hole droppen dan het referentiepunt (markeer altijd het referentiepunt).
 5. Tijd om te zoeken is maximaal 3 minuten (niet 5 minuten).
 6. Als je per ongeluk je bal beweegt bij het zoeken, plaats de bal dan terug zonder strafslag.
 7. Er is geen straf bij een double hit, als je de bal per ongeluk twee of meer keer raakt telt het als één slag.
 8. Er is geen straf als je bal per ongeluk jou of je equipment raakt.
 9. Er is geen straf als je bal bij een putt vanaf de green de vlaggenstok raakt.
 10. Schade op de greens van spikemarks, schoenen of dieren mag gerepareerd worden.
 11. Als je de bal op de green per ongeluk beweegt, plaats de bal dan zonder straf terug.
 12. Als de bal op de green gemarkeerd, opgetild en teruggeplaatst is en dan door de wind beweegt, plaats de bal zonder straf terug op de oorspronkelijke plaats.
 13. 'Hindernissen' ('penalty areas') is de nieuwe term voor waterhindernissen; je mag daarin zonder straf losse natuurlijke voorwerpen (zoals een takje) weghalen, je club grounden en oefenswings maken - net als op de fairway of in de rough.
 14. Je mag een hindernis ontwijken (droppen met straf) als je minstens 95 procent zeker bent dat de bal in de hindernis is.
 15. Er zijn drie opties om een hindernis te ontwijken met één strafslag: slag en afstand (terug naar de plaats van de vorige slag); in een rechte lijn naar achteren of zijwaarts ontwijken. Bij het zijwaarts ontwijken van een rode hindernis mag men niet meer aan de ‘overkant’ droppen.
 16. Je mag in bunkers losse natuurlijke voorwerpen zoals een takje weghalen.
 17. Je mag in bunkers niet het zand vlak voor of achter je bal aanraken, ook niet in de backswing van je slag of bij een oefenswing.
 18. Je mag in bunkers niet het zand testen.
 19. Je mag zonder straf droppen als je bal ingebed is op de fairway of in de rough.
 20. Bij een onspeelbare bal in een bunker is er een extra optie: de bal onspeelbaar verklaren en de bal met twee strafslagen droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren.
 21. Je caddie of partner (in een foursome of fourball) mag niet recht achter je staan als je je stand inneemt.
 22. Het wordt aanbevolen dat je over het voorbereiden en uitvoeren van een slag niet langer doet dan 40 seconden (in het algemeen kan nog sneller gespeeld worden) en Ready Golf wordt aangemoedigd.
 23. Er is geen straf voor het aanraken van de green.
 24. Er is geen 'meldingsplicht' als je een bal wil identificeren of wil bekijken of hij beschadigd is, maar de bal moet wel worden gemarkeerd.
 25. Banen kunnen een local rule laten gelden die toestaat dat je een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt.

Golf is uniek: het is een sport is waar je je eigen scheidsrechter bent. Een goede kennis van de golfregels is noodzakelijk, maar je hoeft niet alle golfregels te kennen om eerlijk en met plezier te kunnen spelen. 

Ready Golf 

Op sommige golfbanen en tijdens wedstrijden kan de snelheid van het golfspel een frustrerend punt worden. Rondes die 5 uur duren terwijl deze ook in 4 uur gespeeld had kunnen worden. Om die reden is Ready Golf in 2017 succesvol geïntroduceerd bij de NGF-Wedstrijden en we merken dat ook steeds meer golfbanen en -clubs Ready Golf willen promoten. Zo ook bij ons op De Texelse.

We geven onderstaand een paar voorbeelden om sneller te spelen.

HARKEN? SLA ALVAST! 

De bal van je medespeler ligt in de bunker. Je medespeler slaat de bal en ligt vervolgens nog steeds verder van de hole af dan jouw bal. Sla in dit geval alvast jouw bal zodat je medespeler de tijd heeft om de bunker te harken en zich voor te bereiden op de volgende slag.

 UITHOLEN 

Op de green heb je jouw bal dichtbij de hole geput, maar ook dichtbij de lijn van je medespeler. Hole dan vast uit. Dit is sneller dan opnieuw je bal markeren, je medespeler laten putten en dan zelf te putten.

 EERST SLAAN DAN ZOEKEN 

Je medespeler heeft de bal in het bos geslagen en jij ligt prachtig op de fairway. Sla dan eerst je eigen bal op de fairway en ga daarna helpen met zoeken. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen.

AAN DE BEURT 

Jij bent klaar om te slaan maar je medespeler, die eigenlijk aan de beurt is, nog niet. Sla dan als eerste zodat je medespeler daarna kan slaan en de tijd heeft om zich nog voor te bereiden op de volgende slag.

LASTIGE BAL 

Het kan zijn dat je medespeler verder weg ligt, maar een lastige slag heeft. Je medespeler heeft wat tijd nodig om zijn/haar opties te bekijken. Als het veilig is, sla dan eerst jouw bal. Dan heeft je medespeler wat meer tijd en kan hij/zij slaan nadat jij je bal hebt geslagen.

OVER DE GREEN 

Jouw bal ligt aan de voorkant van de green en de bal van je medespeler ligt over de green. Chip jouw bal dan eerst vanaf de voorkant van de green zodat je medespeler de tijd heeft om naar de achterkant van de green te lopen.

KORTERE AFSLAG 

Het komt wel eens voor dat je op de groep vóór je moet wachten. Misschien is je medespeler (long-hitter) aan de beurt om te slaan, maar die heeft de kans de spelers 

voor jullie te raken. Jij slaat wellicht korter en kan de spelers voor je nooit raken. Sla dan als eerste jouw eigen bal, dat scheelt weer wat tijd.

KLAAR STAAN 

Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent om te spelen als jij aan de beurt bent. Dit voorkomt veel frustratie van andere spelers en de ronde zal ook een stuk sneller gaan.

PROVISIONELE BAL 

Zoeken naar een verloren golfbal gebeurt meestal tijdens het golfspel en kost vaak veel tijd. Deze tijd kan aanzienlijk worden ingekort als je een provisionele bal hebt gespeeld. Dus zodra je denkt dat je bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn, speel je een provisionele bal. Doordat je een provisionele bal hebt gespeeld hoef je niet terug naar de plek waar je voor het laatst hebt geslagen om daar een nieuwe bal in het spel te brengen.

SCORE NOTEREN 

Je wordt aangemoedigd om mee te kijken bij je medespelers als ze de hole aan het uitspelen zijn op de green. Maar, tenzij er geen groep achter je is, kan je het noteren van de score op de scorekaart het beste doen op de volgende afslag. De hole is dan namelijk vrij voor de groep achter je. Als je als eerste afslaat op de volgende hole, dan noteer je je score nadat je hebt afgeslagen. 

TASSEN EN BUGGY’S 

Als je richting de green loopt zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole. Soms zie je de volgende afslag al liggen of er staat een bordje die het aangeeft.

SLAG VOORBEREIDEN 

Terwijl je naar je bal toe loopt, of als andere spelers aan het spelen of voorbereiden zijn kan je al heel veel informatie inwinnen die belangrijk is voor je volgende slag. Waar komt de wind vandaan, wat is de afstand die je wilt overbruggen, hoe loopt de hole, waar liggen de hindernissen? Op die manier ben jij meteen klaar om je bal te slaan als je aan de beurt bent.

Ready golf betekent dat de spelers hun bal spelen zodra ze daar klaar voor zijn. Ze kijken dan niet naar wie het verste van de bal ligt. Uit onderzoek is gebleken dat het spelen van Ready Golf zorgt voor sneller spel en minder frustratie. Ready Golf kan worden gespeeld bij verschillende vormen van strokeplay. Ready Golf bij matchplay wordt niet aangeraden aangezien de slagen van de tegenstander invloed kunnen hebben op je strategie om de hole te winnen. 

In het nieuwe jaar willen we Ready Golf al gaan uitvoeren bij allewedstrijden van de club.

Veel leesplezier!!

Wil Homan

voorzitter wedstrijdcommissie

December 2018

De Krim
De Krim — Meer texels