Golfbaan De Texelse is open! Bekijk hier het protocol veilig sporten. Graag vooraf online reserveren.

Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Phasanius colchicus, de Fazant

11 december 2020

Het maakt niet uit, wanneer je een baantje over onze Texelse loopt. Je ziet ze elke dag en als het een beetje mee zit, komen ze naar je toe en hopen, dat ze een stukje brood of wat anders lekkers van je krijgen. Sommige eten letterlijk uit je hand. Fazanten zijn prachtig gekleurde vogels, althans de mannetjes. Vrouwtjes zijn bijzonder goed gecamoufleerd.

Van nature komt  de fazant in West-Europa niet voor. Het oorspronkelijke leefgebied van de fazant bevindt zich onder andere in het gebied Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en in het gebied van Vietnam tot in Noord-Korea. De Romeinen hebben ervoor gezorgd, dat de fazant zich over grote delen van Europa verspreidde. De fazanten op Texel zijn in de 60- en 70-er jaren van de vorige eeuw hier uitgezet voor de jacht.

Vijf Texelse jachtcombinaties kregen jaarlijks vergunning om fazanten uit te zetten. Per jachtcombinatie waren dat 500 tot 1000 jonge fazanten. Deze werden begin augustus uitgezet en ook regelmatig bijgevoerd. De jonge fazanten kregen net voldoende tijd om voor het begin van het jachtseizoen te verwilderen. En daarna vielen vele ten prooi aan de jagers.

Vrouwtjes werden meestal niet bejaagd. Deze moesten voor nageslacht zorgen. In de 90-er jaren werd het uitzetten van fazanten in Nederland verboden, maar illegaal gebeurt het nog steeds. Ook op Texel.

Louw Nijhuis.

 

De Krim
De Krim — Meer texels